Izložbe

Drugi sprat paviljona Republike Srbije zamišljen je kao izložbeni prostor i podeljen je u dve celine – Srbija stvara inspiraciju i Srbija stvara iskustva.

Zona Srbija stvara inspiracije se sastoji iz izložbe sa stalnom postavkom tokom celokupnog šestomesečnog trajanja Dubai Expo 2020 a koja povezuje ideje praistorijske Vinčanske kulture sa dinamičnim društvom i ekonomijom moderne Srbije.

U zoni Srbija stvara iskustva posetioci su u prilici da kroz virtuelnu realnost (VR) posete izložbe srpske umetnosti, nauke, istorije i muzeja. Kroz virtuelnu realnost i kreairanje digitalnih avatara posetioci mogu da dožive eksploziju inovacija i kreativnosti neolitske Vinčanske kulture i istraže revolucionarne ideje iz Srbije koje će podstaći sledeću fazu ljudskog razvoja. Istaknuti deo ove izložbene postavke čine prezentacije Vinčanske kulture, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Narodnog muzeja Srbije, srpske tehnologije i turističkih potencijala Srbije.

Najveći deo sadržaja je digitalan, te stoga i multifunkcionalan i namenjen ne samo za Svetsku izložbu u Dubaiju, nego za različite vrste prezentacija i razmena poruka širom sveta.