Biznis

Nastupom na Expo 2020 Dubai Republika Srbija želi da predstavi i promoviše srpsku biznis zajednicu na međunarodnoj sceni i otvori nove poslovne mogućnosti, kao i prilike za razvoj novih biznis partnerstava domaćim privrednicima i kompanijama. Za realizaciju biznis programa zaduženi su Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i operativni tim za svetsku izložbu, a poslovnu strategiju čine niz poslovnih B2B sastanaka, prezentacija i investicionih konferencija, kao i učešće na zvaničnim Expo poslovnim forumima i na srpskom međunarodnom poslovnom forumu.

Privredna komora Srbije je tokom trajanja Dubai Expo 2020 zadužena za poslovno umrežavanje privrednika iz Srbije sa potencijalnim partnerima iz sveta i UAE. U tu svrhu, Privredna komora Srbije iznajmila je prostor u slobodnoj zoni Dubai South, koji je stavljen na korišćenje privrednicima tokom njihovog boravka u Dubaiju, kao i onim privrednicima koji nameravaju da otpočnu poslovanje u ovom emiratu. Prostor je opremljen svim neophodnim elementima infrastrukture (izložbeni prostor, pametni stolovi, kancelarijski prostor) koji privrednici mogu da koriste za predstavljanje svojih proizvoda/usluga, kao i za sastanke sa svojim potencijalnim partnerima.

Кljučni sektori

Ovo su najatraktivniji investicioni sektori u Srbiji:

Visoke tehnologije, ekonomija znanja i ICT

Automobilska industrija

Poljoprivreda, hrana i piće

Infrastruktura i građevina

Zdravlje i velnes

Hemijska industrija

Mašine i oprema

Srbija je daleko odmakla u procesu privredne transformacije kako bi budući rast bio zasnovan na novim tehnologijama, digitalizaciji, inovacijama, kreativnosti i znanju. U tom smislu je industrija informaciono-komunikacionih tehnologija strateški važna jer je, između ostalog, već postala najveća neto izvozna delatnost i najbrže rastuća grana industrije u zemlji. Investitori u ovoj grani industrije su kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem, razvojem softvera i drugim IT uslugama kao što su Shared services, Business process outsourcing, IT consulting itd. Veoma dobri rezultati u ovom sektoru su postignuti zahvaljujući domaćem ICT sektoru koji je pokazao svoj kvalitet i u kojem su neke od domaćih kompanija akvizirane od najvećih svetskih ICT kuća, kao i zahvaljujući direktnim investicijama stranih kompanija, svetskih lidera u svojim oblastima. Ukupne akvizicije u ICT sektoru u Srbiji u kojima su učestvovale neke od najvećih svetskih kompanija kao što su Take-Two Interactive, Epic Games, Nutanix, GoDaddy itd. vredne su više od 878 miliona dolara. Microsoft, NCR, Levi9, Endava, ZF, Continental, Schneider Electric, Asecco, Clarivate i BlackRock samo su neka od renomiranih imena prisutnih u Srbiji iz sektora visoke tehnologije sa ICT, istraživačkim, razvojnim i drugim centrima.

Drugu strateški važnu granu čine BIO4 oblasti: biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet, koje se tek razvijaju ali koje imaju potencijal da po svom uticaju na privredu, zdravlje, ekologiju i druge oblasti života, čak nadmaše današnju digitalnu revoluciju. Treća oblast je veštačka inteligencija, a Srbija na strateški način vodi razvoj prateći već usvojenu strategiju razvoja, čiji ključni deo čini uspostavljanje savremenog Instituta za veštačku inteligenciju.

Pomoć države ekonomiji znanja ogleda se u nekoliko ključnih aspekata: obrazovanju, infrastrukturi i unapređenju poresko-pravnog okruženja. U obrazovanje za digitalno doba je uvedeno učenje programiranja u osnovnim školama i specijalni programi u srednjim školama i na fakultetima, koji će obezbediti da generacije koje dolaze svojim znanjima i veštinama budu spremni da se priključe i najboljim kompanijama. Infrastruktura se razvija kroz izgradnju novih obrazovnih i naučnih kapaciteta, ali i formiranje četiri naučno-tehnološka parka i velikog broja startap centara širom Srbije, kao i uspostavljanjem savremenog data centra sa AI platformom i nacionalnim superkompjuterom, uz konstantne napore za što kvalitetnijom internet infrastrukturom.

Centar Srbija u Južnom Dubaiju

Pored aktivnosti na Paviljonu Republike Srbije, biznis strategija obuhvatiće i poslovni centra za srpska preduzeća koja razmatraju proširenje na tržišta Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata i to u poslovnom distriktu Južni Dubai (Dubai South).

Ova slobodna zona, na

prostora, sa lukom, aerodromom, rezidencijalnim i kancelarijskim kapacitetima, pruža mogućnosti za otpočinjanje i razvoj najrazličitijih vrsta poslovanja, bez ograničenja delatnosti kompanija.

Privredna komora Srbije, nadležna za realizaciju događaja u okviru Srbija haba, koristiće svoj prostor za:

predstavljanje srpskih kompanija iz različitih industrija,

prezentaciju konkretnih proizvoda i usluga naših kompanija kroz show room-ove,

kao i za umrežavanje i razgovore sa potencijalnim partnerima.

Kompanije u okviru biznis haba mogu da se

poslovno povezuju sa drugim firmama i počnu poslovanje u UAE po povlašćenim uslovima, uz podršku Privredne komore Srbije.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u biznis programu na Svetskoj izložbi Dubai EXPO 2020 obratite nam se putem kontak forme ili direktno Privrednoj komori Srbije i Razvojnoj agencije Srbije.