Tema paviljona

Srbija stvara ideje

SRBIJA STVARA IDEJE – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost
Predstavljanje Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju inspirisano je Vinčanskom civilizacijom. Neolitska Vinčanska kultura bila je prisutna na teritoriji današnje Srbije, ali i regiona Balkana pre 7.300 godina. Veličanstvenost i sva inovativnost ove neolitske kulture ogleda se u nekoliko revolucionarnih ideja koje su u potpunosti promenile tok razvoja celokupnog čovečanstva! Upravo u Vinčanskoj kulturi desilo se prvo okupljanje i život ljudi u protogradovima, što je dovelo do neviđene eksplozije društvenih, tehničkih i ekonomskih inovacija, eksplozije kreativnosti, trgovine i mirnog suživota, koja menja smer razvoja čitavog čovečanstva.

Tokom ovog istorijskog perioda, na prostoru nekadašnje Vinčanske civilizacije desilo se prvo topljenje metala na svetu i prve osnove metalurgije, jedna od najranijih proizvodnja keramike, gradili su prve dvospratne građevine, osnovane su prve “fabrike” za standardizovanu proizvodnju dobara, dok su svetu dobro poznate vinčanska umetnost, tehnike tkanja, prerade kože , proizvodnja odeće i Nakita koje su prava umetnost. Vinčanska kultura prostirala se stotinama kilometara duž dunavskog toka, a njene trgovinske mreže putovale su još dalje. Ne postoji zapis o bilo kakvom sukobu ili društvenoj nejednakosti u toku ovog istorijskog perioda, a postoje i indicije da je kultura začeta na načelima zaštite životne sredine.

Srbija za centralnu temu svog predstavljanja na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstavlja upravo Vinčansku civilizaciju iz nekoliko razloga:

  • Vinčanska kultura, iako je trajala hiljadu godina, predstavljala je centar ideja i inovacija, što je čini svojevrsnom “svetskom izložbom neolitskog sveta”
  • Moderna Srbija prirodni je naslednik umetnosti, tehnologije, inovacija, trgovine i mirnog suživota Vinčanske kulture;
  • Kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije - koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina i konceptualno je osmišljen kao vremenska kapsula - predstaviće budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

Vizuelni identitet

Vinča, kao jedan od prvih stepenika u razvoju civilizacije, koji je trajno promenio i unapredio kompletno čovečanstvo, daje uzbudljiv kontekst dimenziji razvoja i unapređenja čovečanstva na Svetskoj izložbi. Kao centralna tema predstavljanja, motivi vinčanske kulture, skulptura i dizajn inspirisali su i sam vizuelni identitet modernog i visokotehnološkog paviljona Republike Srbije. Upravo zbog toga vizuelnim identiteom Paviljona Srbije dominira “vinčansko crvena boja”, koja su Vinčanci dobijali iz cinabarita.

Vinčanska umetnost je inspiracija i za vizuelni identitet predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi i prožimaće sve sfere predstavljanja, od suvenira inspirisanih vinčanskom kulturom u prodavnici paviljona, preko interaktivne izložbe koja će povezati vinčansku kulturu sa modernom srpskom ekonomijom i društvom, sve do školskog programa koji će predstaviti vinčansku zaostavštinu putem virtuelne realnosti.