Paviljon Srbije

Zabava

12. novembar 2021.   |   19:00

Koncert "Tashana"

Duo "Tashana" čine umetnice Ana Krstajić i Jana Rančić, a njihova muzika se bazira na improvizaciji inspirisanoj narodnim pesmama sa područja Balkana, ali i ostalih delova sveta. Pored narodnih pesama, duo stvara i autorske pesme, koje su takođe plod improvizacije i kombinacije različith muzičkih žanrova.

Ideja je nastala u cilju dubljeg istraživanja i očuvanja balkanske, a pre svega srpske tradicije.

„Veoma mi je važno da budem u dubljem kontaktu sa svojim korenima kako bi muzika koju komponujem bila bogatija, a sviranje klavira u okviru dua „Tashana“ mi upravo to pruža kroz istraživanje harmonije i različitih ritmova naše tradicionalne muzike. Suštinska emocija naših narodnih pesmama je jednostavna, iskrena i istinita i zbog toga tako neposredo i lekovito deluje na ljude,“ istakla je Ana Krstajić.

„Iza pesama koje pevam stoje temperament naroda i duh vremena u kome su nastale. Traganje za suštinskim vrednostima epohe i onome što je od svega toga ostalo i na koji način se transformisalo me inspiriše i daje uvek nove ideje u interpretaciji. Svaka pesma ima svoju tajnu za čijim ključem neumorno tragam. Taj proces je postao deo mog svakodnevnog života. Trudim se da širim svest o važnosti kulturnog nasleđa jer razumevanje i povezivanje sa tradicijom podiže nivo kulture uopše i daje osećaj pripadnosti i sigurnosti. Bitno je to preneti mladim ljudima na pravi način, a mislim da je „Tashana“ upravo taj „pravi način“, izjavila je Jana Rančić uoči nastupa.

Prijava

Ukoliko želite da prisustvujete našem događaju, molimo vas da popunite kontakt formu u nastavku, čime ćete automatski biti prijavljeni za događaj.

Hvala na interesovanju!